A Yale Egyetem kutatói a Journal of Cell Biology és a Proceedings of the National Academy of Science folyóiratokban közölt cikkeikben közölték legújabb eredményeiket a Parkinson-kór genetikai eredetű hátterének megismeréséről.
A University of Texas (San Antonio) kutatói a Nature Cancer folyóiratban számoltak be arról, hogy több ráktípus kezelésére alkalmas új, ígéretes hatóanyagot fedeztek fel, mely a rákos sejtek egy feltáratlan, kritikus sebezhetőségét használja ki.
A Columbia Egyetem Zuckerman Intézetének kutatói a Sciencefolyóiratban számoltak be a felfedezésről, amely közelebb vihet minket a memória működésének megértéséhez.
A frankfurti Goethe University kutatócsapata két éve figyelt fel arra, hogy egyes glioblasztóma sejtvonalakban a hasmenés elleni szerként használt loperamid autofág sejthalált képes előidézni.
A tobozmirigyben és a tüdőben termelődő, valamint számos pszichedelikus hatású növényben is megtalálható DMT védi az agy és az immunrendszer sejtjeit a hipoxia káros hatásától; gyógyszerként használva életmentő lehet, írják magyar kutatók a Frontiers in Neuoroscience-ben.
A neuronok Parkinson-betegségben megfigyelt pusztulása valószínűleg az endoplazmás retikulumban vagy a fehérjék feltekeredését szabályozó mechanizmusban fellépő stresszhatásokra vezethető vissza – írja az OTSZ Online.
Milyen vírusellenes terápiák fejlesztése folyik napjainkban? A Science cikke összefoglalja, milyen stratégiák bizonyulhatnak hasznosnak és költséghatékonynak a közeljövőben.
A gyulladásos bélbetegségek etiológiájában a táplálkozási, környezeti tényezők mellett genetikai faktorok is szerepet játszanak. Ezért lehet nagy jelentősége két új tudományterület, a nutrigenomika és a nutrigenetika legújabb eredményeinek.
Egy új vizsgálat kimutatta, hogy ha egy foszfolipid felhalmozódik a tüdőben, az egérben és emberben egyaránt rontja a gázcserét a tüdőgyulladás folyamán, eltávolítása viszont javítja a fertőzött tüdő működését.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?